Now Reading
Γιατί η κίνηση είναι σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών;

Γιατί η κίνηση είναι σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών;

Είτε βρίσκονται στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, είτε μπροστά από τον υπολογιστή τους, την τηλεόραση ή τις κονσόλες παιχνιδιών, τα παιδιά περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο καθισμένα σε καρέκλες.

Η σωματική δραστηριότητα είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη κάθε παιδιού. Γιατί;

Ζούμε μία εξαιρετικά καθιστική ζωή. Στη δουλειά, εκτός από την μετακίνηση προς και από αυτή, και στη συνέχεια στο σπίτι όταν χαλαρώνουμε, εμείς οι ενήλικες καθόμαστε συνεχώς. Τα παιδιά μας παρακολουθούν καρτούν, παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή χρησιμοποιούν τα tablet ή τα smartphone των γονιών τους (και ναι, μερικά τρίχρονα ξέρουν να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές καλύτερα από τους ενήλικες!). Κι όλα αυτά γίνονται σε καθιστή θέση. Ξεχνάμε ότι η κίνηση είναι βασικός συντελεστής για την υγεία. Και ενισχύει, επίσης, τη σωστή κινητική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Ποια είναι τα οφέλη από την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα;
Εάν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε αν πρέπει να γράψετε το παιδί σας σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, η απάντηση είναι “ναι”! Και δεν μιλάμε απαραίτητα για συμμετοχή σε αθλητικό σύλλογο με στόχο να γίνει το παιδί σας Ολυμπιονίκης, αλλά για ο,τιδήποτε μπορεί να το βοηθήσει να συνηθίσει τη σωματική δραστηριότητα και να αγαπήσει την άσκηση. Μπορείτε πολύ εύκολα να το κάνετε κι εσείς οι ίδιοι, δείχνοντάς του έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για την άθληση. Σας αρέσει η ποδηλασία; Συμπεριλάβετε και το παιδί σας στις εξορμήσεις σας. Κάνετε κολύμπι; Πάρτε και το παιδί μαζί σας στην πισίνα. Αγαπάτε την πεζοπορία; Πάρτε ένα μάρσιπο για κάθε ενδεχόμενο, βρείτε μια διαδρομή κατάλληλη για τις ικανότητες του παιδιού σας και φύγατε… ακόμα και με ένα τρίχρονο. Ποια όμως είναι τα πραγματικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης για ένα παιδί;

1. Η κίνηση ενισχύει την ευελιξία και την καλή φυσική κατάσταση. Ο σκελετός και οι μύες του παιδιού σας εξακολουθούν να σχηματίζονται, και όσο περισσότερο διεγείρονται τόσο ταχύτερα θα φτάσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους. Μέσα από τα αθλήματα, τα παιδιά ασκούνται στο βαθμό που χρειάζονται και, ως αποτέλεσμα, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση και ευελιξία. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την ανάπτυξη του συντονισμού των κινήσεων καθώς και για την ανάπτυξη τόσο των βασικών όσο και των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

2. Η κίνηση έχει θετική επίδραση στην ικανότητα απομνημόνευσης και συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, τα κύτταρα του σώματός μας οξυγονώνονται καλύτερα, κι έτσι ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο αποδοτικά, γεγονός, που όπως δείχνουν οι έρευνες, αυξάνει την ικανότητα απομνημόνευσης και συγκέντρωσης. Είναι αναμενόμενο ένα δραστήριο μωρό να απορροφά γρηγορότερα τις γνώσεις που αποκομίζει σχετικά με τον κόσμο που το περιβάλλει. Αυτές οι δεξιότητες θα του είναι εξαιρετικά χρήσιμες στο νηπιαγωγείο και το σχολείο. Αρχίστε από τώρα την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού σας, πριν από το σχολείο, για παράδειγμα μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με τα τουβλάκια LEGO® DUPLO®.

3. Η κίνηση καταναλώνει την πλεονάζουσα ενέργεια. Αν το παιδί σας είναι υπερβολικά ενεργητικό, σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μέσα στο σπίτι, η σωματική δραστηριότητα είναι η τέλεια λύση. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα εκτονώσει την επιπλέον ενέργεια και ταυτόχρονα θα ενδυναμώσει τους μύες του.

4. Η κίνηση είναι χαλαρωτική και μειώνει το στρες. Νομίζετε ότι το στρες πλήττει μόνο τους ενήλικες; Μεγάλο λάθος! Για ένα μικρό παιδί, το αυριανό ραντεβού στον οδοντογιατρό ή ο τσακωμός με ένα φίλο από τον παιδικό σταθμό, αντιστοιχεί με τη δύσκολη συζήτηση που έχετε να κάνετε με τον προϊστάμενό σας ή με τη παρουσίαση της εργασίας σας σε κοινό. Είναι, λοιπόν, καλή ιδέα να τα μάθετε πώς να αντιμετωπίζουν τέτοια συναισθήματα. Και σε αυτή την περίπτωση, η σωματική άσκηση είναι η λύση. Κι αυτό γιατί αυξάνει το επίπεδο των ενδορφινών (που είναι γνωστές ως ορμόνες της χαράς) στο αίμα, γεγονός που κάνει τις καθημερινές έγνοιες να φαίνονται λιγότερο σοβαρές.

5. Η άσκηση διδάσκει την αυτοπεποίθηση, τη συνέπεια και την επιμονή. Φανταστείτε ότι το παιδί σας αρχίζει να παίζει ποδόσφαιρο και μετά από λίγο καιρό βάζει ένα γκολ! Ποια είναι τα συναισθήματά του; Υπερηφάνεια, ευτυχία και όρεξη για περισσότερα, φυσικά! Το παιδί σας αισθάνεται ότι είναι ένα άξιο και δυνατό άτομο (ό,τι συμβαίνει εξαρτάται από το ίδιο, τη δουλειά και την προσπάθειά του) που μπορεί να πετύχει ο,τιδήποτε θελήσει. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που χαίρουν υψηλής εκτίμησης στην κοινωνία. Είναι επίσης ευκολότερο για το παιδί σας να συγκεντρωθεί σε ένα παιχνίδι μάθησης ή ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση: Αγώνες με τρένα

Χρησιμοποιήστε το LEGO® DUPLO® 10508 για να φτιάξετε ένα τρενάκι. Δημιουργήστε μια διαδρομή με εμπόδια από πλαστικά μπουκάλια και δοκιμάστε να τρέξετε ανάμεσά τους όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο πρώτος που θα φτάσει στη γραμμή τερματισμού είναι ο νικητής — με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ρίξει κανένα μπουκάλι!

Δείτε Επίσης

LEGO® DUPLO® [10508] Deluxe Train Set

Επιβίβαση! Το LEGO® DUPLO® Τρενάκι είναι έτοιμο για αναχώρηση!

Επιβιβαστείτε όλοι και κλείστε τις πόρτες! Το τρένο είναι έτοιμο να αναχωρήσει! — να πώς μπορείτε να παίξετε με το LEGO® DUPLO® Deluxe Train Set, το οποίο μεταφέρει το παιχνίδι με τρενάκι σε άλλο επίπεδο. «Επιβιβαστείτε» στο τρένο που έχει αληθινούς ήχους και γεμίστε τα βαγόνια με πέτρες. Ξεφορτώστε τις πέτρες με το γερανό προτού ανεφοδιαστείτε για το επόμενο ταξίδι! Το σετ περιέχει ράγες συνολικού μήκους που ξεπερνά το 1,5 μέτρο, μια γέφυρα με τούνελ, γερανό, φορτηγό, τρεις φιγούρες DUPLO και πολλά πολύχρωμα τουβλάκια DUPLO.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top