TOP

Γιατί δεν κάνει εύκολα φίλους;

Της Εύης Καρκίτη Μια φίλη μου διηγούνταν πρόσφατα τον αυτόματο τρόπο με τον οποίο το καλοκαίρι, η κόρη της...

Μια φίλη μου διηγούνταν πρόσφατα τον αυτόματο τρόπο με τον οποίο το καλοκαίρι, η κόρη της έπιασε φιλίες με μια συνομήλικη της γιαπωνεζούλα. Το γεγονός πως κάθε παιδί μιλούσε στη γλώσσα του δεν ήταν παράγοντας ικανός ώστε να χαλάσει τη μεταξύ τους επικοινωνία . Κάποια άλλη φίλη παραπονιόταν πως έγινε τηλεφωνήτρια του έφηβου γιου της, με το τηλέφωνο να χτυπά διαρκώς από κλήσεις φίλων του. Είναι μερικά παιδιά που….το ’χουν. Έχουν κάτι σαν χάρισμα και όπου βρεθούν, σε όποια αίθουσα μπουν, με όποια δραστηριότητα και αν ασχοληθούν καταφέρνουν να δημιουργήσουν γύρω τους ένα κύκλο γνωστών και φίλων σε τέτοιο βαθμό που δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν προσκλήσεις για πάρτι και φιλοξενία σε σπίτια τα βράδια του Σαββάτου. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται και πολλά για να ξεκινήσει μια γνωριμία. Μια λέξη, ένα βλέμμα, ένα κοινό παιχνίδι ή καμιά φορά ένα τυχαίο σπρώξιμο στην αυλή του σχολείου μπορεί να γίνει η αρχή «μια μεγάλης φιλίας». Παρόλααυτά πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν παιδιά που δυσκολεύονται. Οι λόγοι είναι αμέτρητοι. Φυσική συστολή, τρόπος ανατροφής, ιδιοσυγκρασία, φόβος απόρριψης. Δεν υπάρχει όμως παιδί που δεν θέλει να έχει φίλους. Εάν το δικό σας δεν είναι εύκολο να πλησιάσει άλλα παιδιά βρείτε τους τρόπους που θα το βοηθήσουν αν ξεπεράσει το πρόβλημα.

Κατάλληλοι και ακατάλληλοι φίλοι

Κάθε άνθρωπος έχει τους φίλους που του ταιριάζουν είναι μια άποψη διαδομένη και προφανώς ρεαλιστική. Οι γονείς γενικώς ανησυχούν – και δίκαια- για τις παρέες με τις οποίες θα μπλέξει το παιδί τους αλλά είναι λάθος να θέσετε από νωρίς σε αυτά «προδιαγραφές καταλληλότητας» ώστε ένα άλλο παιδί να γίνει φίλος τους. «Κατάλληλοι φίλοι» είναι συνήθως οι καλοί μαθητές, τα υπάκουα παιδιά, που προέρχονται από ένα ισορροπημένο περιβάλλον, που έχουν ενδιαφέροντα. Σπάνια όμως κάποιο να συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρίσματα. Τα παιδιά συνήθως κάνουν του κεφαλιού τους, έχουν ροπή στις σκανταλιές ενώ το να μην είναι επιμελείς μαθητές δεν τα κάνει χειρότερους ανθρώπους. Εάν το παιδί σας βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον και αναζητήσει φίλους με βάση τα πρότυπα που του μεταδώσατε δύσκολα θα βρει φίλο που να πληροί των προϋποθέσεων.

Τεχνικές προσέγγισης

Ενθαρρύνετε το παιδί κυρίως εάν βρίσκεται σε ένα νέο περιβάλλον να πάρει τη πρωτοβουλία και να πλησιάσει πρώτο τα άλλα. Μια μπάλα του μπάσκετ, ένα λάστιχο ή ένα σχοινάκι μπορούν να γίνουν αφορμή για μια πρόσκληση σε κοινό παιχνίδι. Ένα σχόλιο ή ένα αστείο στο αυτί του διπλανού στη τάξη ή μια κοινή εξόρμηση στο κυλικείο είναι συνηθισμένες πρακτικές για να σπάσει ο πάγος. Εάν στα αλήθεια αισθάνεται μεγάλη ντροπή και του είναι αδιανόητο να κάνει το πρώτο βήμα ίσως θα έπρεπε να ενημερώσετε την δασκάλα. Το να το εντάξει σε μια ομάδα εργασίας της τάξης είναι μια απλή κίνηση που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες.

Μοναξιά μου όλα

Ακόμη και αν μεγαλώνετε ένα μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική ή τη μουσική και χωρίς βέβαια να διακόψετε αυτές τις δραστηριότητες είναι ίσως χρήσιμο να εντάξετε το παιδί που δυσκολεύεται να κάνει φίλους σε προγράμματα που ευνοούν το ομαδικό παιχνίδι και απαιτούν πνεύμα συνεργασίας. Μια ομάδα ποδοσφαίρου ή βόλεϊ ένας σύλλογος που τις Κυριακές διοργανώνει εκδρομές , μια θεατρική ομάδα, ή ένα τμήμα χορού θα φέρουν στη ζωή του παιδιού πολλά καινούργια πρόσωπα με τα οποία ενδεχομένως να κάνει μια αρχή για ωραίες φιλίες.

Τα παιδιά παίζει

Η αλήθεια είναι πως σε πόλεις με τρομερή έλλειψη πρασίνου και ανυπαρξία ανοιχτών χώρων τα παιδία δεν παίζει και τόσο συχνά. Έχει επίσης αποδειχτεί πως οι παιδότοποι δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν τη χαρά του παιχνιδιού στον καθαρό αέρα, ούτε φημίζονται για χώροι όπου μπορούν ανθίσουν νέες φιλίες, αν και ποτέ δεν αποκλείεται στο τραμπολίνο να βρεθεί κάποιο παιδάκι που θα ταιριάζει με το δικό σας. Αν είναι ακόμη μικρό αξίζει να βρείτε μια παιδική χαρά που να σας ικανοποιεί και να είναι ασφαλής και να την επισκέπτεστε σε σταθερές μέρες. Εάν το παιδί να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιο άλλο μη διστάσετε να γνωρίσετε τη μητέρα του ώστε η επόμενη συνάντησή σας να γίνει με προκαθορισμένο ραντεβού.Στα μεγαλύτερα παιδιά όχι μόνο δεν πρέπει ποτέ να αρνηθείτε αλλά αντίθετα να ενθαρρύνετε καλέσματα π. χ του διπλανού του στο θρανίο. Μαγειρέψτε στα παιδιά τους φαγητά που αγαπούν και αφήστε τους να επιδοθούν σε downloaded το οποίο αποκτά άλλη χάρη όταν κανείς το μοιράζεται με φιλαράκια.

Φανταστικοί φίλοι

Φανταστικούς φίλους δεν επινοούν μόνο να μοναχικά παιδιά που δυσκολεύονται στις φιλίες ούτε μόνο τα μοναχοπαίδια. Η επινόησή τους είναι ο τρόπος με τον οποίο δοκιμάζει ένα παιδί μέσα του την πραγματικότητα και τα όσα βιώνει σε αυτήν, είναι ένας τρόπος να προβάλει τα όνειρα και τις επιθυμίες του. Συνεπώς ο ρόλος του φανταστικού φίλου είναι χρήσιμος αλλά και με ημερομηνία λήξης καθώς πρέπει να αποχωρίσει αφού πρώτα χαρίσει τις πολύτιμες υπηρεσίες του γύρω στην ηλικία των πέντε. Οι ειδικοί συμβουλεύον να αποδέχονται οι γονείς τα όσα παράγει η παιδική φαντασία και επιπλέον να τη καλλιεργούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει και εσείς να πιάσετε κουβέντα με τον φανταστικό φίλο του τετράχρονου παιδιού σας. Καλλιεργήστε του τη φαντασία με άλλους τρόπους όπως το διάβασμα, τη διήγηση δικών σας ιστοριών ή με το να βλέπετε μαζί έργα τέχνης. Αυτός εξάλλου είναι και ο τρόποςώστε το μικρό σας να αποχαιρετίσει τον φανταστικό φίλο στην ώρα του και να ετοιμαστείστον αληθινό κόσμο να βρει τους φίλους εκείνους που θα κάνουν τη ζωή του καλύτερη.

Εύη Καρκίτη

 

 

 

Καταχώρησε Σχόλιο