Now Reading
Αγόρια: από το Α-Ω!

Αγόρια: από το Α-Ω!

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για αγόρια από 0-8 ετών!

Όλα τα παιδιά μεγαλώνοντας περνάνε από διάφορες αλλαγές. Εδώ συγκεντρώσαμε τα πιο καίρια ερωτήματα που σας έχουν ήδη απασχολήσει ή θα σας απασχολήσουν στο μέλλον. Κυρίως θα αναφερθούμε σε αλλαγές που συμβαίνουν στο εσωτερικό τους και είναι συνήθως αόρατες. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην παρατηρηθούν σε όλα τα αγόρια, είναι ωστόσο πολύ συχνές.

Στατιστικά, για παράδειγμα, η επιβίωση των βρεφών αγοριών εμφανίζει υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας απ’ ό,τι στα κορίτσια. Τα αγόρια τείνουν να πεθαίνουν προγεννητικά, κατά τη γέννηση και στους πρώτους 12 μήνες της ζωής σε υψηλότερο ποσοστό από τα κορίτσια – δεν είναι τεράστια διαφορά, ωστόσο, είναι στατιστικά σημαντική. Πλέον έχει ερευνηθεί σχολαστικά από την ιατρική κοινότητα η αρσενική τρωτότητα σε σχέση με την υγεία και την ευεξία τους. Έχει αποδειχθεί ότι τα αγόρια δεν είναι εγγενώς σκληρά ακόμα κι αν έχουν μεγαλύτερο όγκο μυών από τα κορίτσια. Η σωματική δύναμη είναι διαφορετική από την ψυχική και συναισθηματική δύναμη που μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές ικανότητες, ιδιαίτερα την καλή λήψη αποφάσεων και τις γλωσσικές ικανότητες. Παρά τις πρώιμες διαφορές για ένα σημαντικό αριθμό μικρών αγοριών, ο πρώτος δύσκολος σταθμός των παιδικών χρόνων είναι η προνηπιακή ηλικία.

 

Από 1-4 ετών

Όλα τα παιδιά έχουν από τη φύση τους το μικρόβιο να θέλουν να κάνουν πειράματα, να γίνουν εξερευνητές ή να αναζητήσουν την περιπέτεια, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους για να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ο κόσμος. Τα αγόρια όμως με την περίσσεια ενέργειας και σωματικής δύναμης μπορούν να είναι ανεξάντλητα – ή να εξαντλήσουν κυριολεκτικά τους γονείς τους.  Όλα τα μικρά παιδιά θέλουν να κινηθούν και να εξερευνήσουν, ωστόσο, τα αγόρια έχουν μια πρόσθετη πείνα να αγγίξουν τα πάντα ή να νιώσουν τα πάντα με άλλα αντικείμενα και παιχνίδια! Ω, και ας μην ξεχνάμε την ώθηση, το άλμα και την ανάγκη να τρέχουν όσο πιο μακριά από τους γονείς, όταν τους δίνεται κάποια ελευθερία! 

Σε πολλά αγόρια αρέσει να γίνονται ορειβάτες στα παιδικά τους χρόνια και μπορούμε να τα βρούμε στην κορυφή όλων των ειδών θέσεων που θα επιθυμούσαμε να μην ανέβαιναν ποτέ. Για αυτό να βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα συρτάρια μας είναι στερεωμένα στον τοίχο πίσω για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σκαρφαλώσουν στην κορυφή τους.

Όταν χρωματίζουν το φαγητό τους σε όλο τον τοίχο, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται κακό ή λάθος, καθώς οι γιοι σας απλώς χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να βρουν εξήγηση στον κόσμο τους. Όταν χρησιμοποιούν σχεδόν μόνιμα τον δείκτη τους για να σχεδιάσουν μια όμορφη εικόνα στον τοίχο ή πάνω στο σκυλί σας – πάλι δεν έχουν κακές προθέσεις. Η πρόθεσή τους πηγάζει από αγάπη και χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό αναζήτησης με τον τρόπο που η μητέρα φύση τους υποδεικνύει από μέσα τους. Λάβετε υπόψη σας τα 4 βήματα για το Toddler Genius σύμφωνα με τη συγγραφέα και ψυχοθεραπεύτρια παιδιών Dr Margot Sunderland:

  1. Παύση και κάντε αισθητή την παρουσία σας
  2. Σκύψτε κοντά στο νήπιο και με θετική φωνή πείτε «μόνο σου το έκανες όλο αυτό;» (έτσι υποδηλώνετε την εξυπνάδα και τη δημιουργικότητά τους)
  3. Στη συνέχεια, δώστε μια εποικοδομητική ανατροφοδότηση ή μια λογική εξήγηση του γιατί δεν πρέπει να επαναλάβουν αυτό που έκαναν: αν, για παράδειγμα δημιουργήσανε χάος στην τουαλέτα εξηγήστε τους ότι αυτός δεν είναι κατάλληλος χώρος για παιχνίδι επειδή εκεί κάνουμε τσίσα και κακά μας…
  4. Στο τέλος, δώστε τους να καταλάβουν ότι θα συμμαζέψουν και θα καθαρίσουν οι ίδιοι τον χαμό που δημιούργησαν. Φροντίστε ο καθαρισμός και η τακτοποίηση να διαρκέσει αρκετά ώστε να εμπεδώσουν ότι η συνέπεια της πράξης τους είναι ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας που θα το αποτρέψει από το να το επαναλάβουν.

Μην ανησυχείτε πάντως είναι φυσιολογικό στα πλαίσια της αναπτυξιακής φάσης στην οποία βρίσκονται.

 Στην ηλικία των 4

Εκεί λίγο μετά τα πρώτα 3 χρόνια, ίσως νιώσετε ότι τα αγόρια μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται κάπως άσχημα. Δείχνουν να μην ανταποκρίνονται στις γονικές υποδείξεις και να έχουν απίστευτη σωματική δύναμη κι αντοχή. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι στο στάδιο αυτό αναπτύσσονται οι μύες τους και τους δημιουργείται η ανάγκη να εκτονώσουν την ενέργειά τους σαν να ήταν πολεμιστές ή κυνηγοί μαμούθ. Η επόμενη εξήγηση για την αλλαγή στη συμπεριφορά τους προέρχεται από ορισμένες μεταβολές στην ορμονική τους δραστηριότητα – συγκεκριμένα, στην ωχρινοτρόπο ορμόνη η οποία κατευθύνει τους όρχεις στην παραγωγή της τεστοστερόνης, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο και αργότερα στην εφηβεία.

Δείτε Επίσης

Τα αγόρια σε αυτή την ηλικία αναπτύσσουν ακόμα τις γλωσσικές τους ικανότητες και τους είναι πιο εύκολο να δηλώσουν αυτό που θέλουν ή σκέφτονται με τις πράξεις τους – γι’ αυτό συχνά λέγεται ότι «η συμπεριφορά των αγοριών είναι η γλώσσα τους». Ανεξάρτητα από τα πιθανά αίτια ή τη λεκτική τους ικανότητα, το σημαντικό είναι να έχετε υπόψη ότι σε αυτή την ηλικία τα αγόρια (από 4-6) χρειάζονται περισσότερη ελευθερία κινήσεων, αρκετό χώρο για κινητικές δραστηριότητες, ευκαιρίες για να νιώσουν περιπετειώδεις και γενναίοι, αλλά και συνθήκες κατά τις οποίες θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες αλλά και υπευθυνότητα. Είναι η περίοδος στην οποία πρέπει να αρχίζουν να παίρνουν αποφάσεις και να κάνουν επιλογές. Κάποια στιγμή ίσως χτυπήσουν ή πονέσουν, αλλά να θυμάστε πως κι αυτό είναι μέσα στο «παιχνίδι» της φυσιολογικής τους ανάπτυξης.

 

Η ευαίσθητη ηλικία των 8

Είναι το στάδιο κατά το οποίο γίνονται πολλές εσωτερικές αλλαγές και τα αγόρια είναι σύνηθες να νιώθουν και να γίνονται πιο ευάλωτα. Απογοητεύονται πιο εύκολα, μπορεί να αναπτύξουν το αίσθημα της ματαίωσης. Να στεναχωριούνται με μια κακή απόδοση στο σχολείο, αν κάποιος τους μιλήσει άσχημα ή απότομα, και να αρχίσουν να δίνουν σημασία και να ενοχλούνται από κάτι το οποίο πριν μπορεί να μην το πρόσεχαν ή να μην είχε την ίδια συναισθηματική βαρύτητα. Μπορεί να σας φαίνεται πρώιμο, αλλά προετοιμάζονται για την εφηβεία. Σε συμπεριφορές που δηλώνουν υπερευαισθησία μην είστε αρνητικοί απέναντί τους, δεν χρειάζεται να αναπαράγετε στερεότυπα του τύπου «τα αγόρια δεν κλαίνε» ή να τα κάνετε να νιώσουν ντροπή. Να τα ενθαρρύνετε να εκφράζονται ελεύθερα. Να μην λογοκρίνουν τα αισθήματά τους. Δεν χρειάζεται να «σκληρύνουν» ούτε είναι λάθος να νιώθουν την αδυναμία τους. Μη φοβάστε, θα ανδρωθούν στην ώρα τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top