Now Reading
«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»: Μενέλαoς Λουντέμης σε online θεατρική παράσταση

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»: Μενέλαoς Λουντέμης σε online θεατρική παράσταση

Μια υπέροχη παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κύρκου

Οι μέρες των παιδιών στο σπίτι συνεχίζονται, όμως το lockdown εξελίσσεται σε δημιουργική και επιμορφωτική περίοδο αφού όλο και περισσότερες θεατρικές παραστάσεις και βιβλία διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο για τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας. Μια από αυτές είναι και το περίφημο έργο του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», που έχει ταξιδέψει γενιές και γενιές και το οποίο αναβίωσε θεατρικά από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με τους μικρούς λάτρεις του θεάτρου να μπορούν να το απολαύσουν online.

Το εμβληματικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη που έγραψε ιστορία στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία παρουσιάζει αληθινά βιώματα και εμπειρίες ενός παιδιού που διψάει για γνώση. Έξω από τα πλαίσια του χρόνου, παρουσιάζονται τα παιδικά όνειρα και οι επιθυμίες, οι αθώοι έρωτες και η προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. 

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία που τόσο αγαπά.

Στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, ο μικρός ήρωας του μυθιστορήματος «Συννεφιάζει», το ορφανό αγόρι, στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» αποκτάει όνομα, γίνεται ο Μέλιος, που «πιάνει φιλία» με τα βιβλία για να μάθει όσα του κρύβουν οι μεγάλοι. Με ακούραστο πείσμα, με πάθος και με ελπίδα τραβάει ολομόναχος για τη μεγάλη πολιτεία, το μεγάλο σχολείο.

Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια, παλεύει με θάρρος ενάντια στην αδικία. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πίκρες και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. Και σημαδεύει μαζί και εμάς, γιατί ο κόσμος του Μελιού που φαντάζει μακρινός, δε διαφέρει πολύ από τον δικό μας κόσμο. Μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτό το κακοτράχαλο ταξίδι θα είναι πάντα το βιβλίο και η αστείρευτη δίψα του για μάθηση.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου

Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου

Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου

Δείτε Επίσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού

Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας.

Δείτε την παράσταση ΕΔΩ.

 

(πηγή: ΑllΥou)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top