Now Reading
«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» Malala Yousafzai

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» Malala Yousafzai

Το θαρραλέο κορίτσι που γίνεται μια γυναίκα παράδειγμα δυναμισμού έχει γενέθλια

Η Malala Yousafzai είναι ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους, δύναμης, πείσματος, υπομονής και πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια κορίτσια, γυναίκες και ανθρώπους στη Γη. Στα 15 της την πυροβόλησαν Ταλιμπάν στρατιωτικοί επειδή οργάνωσε καμπάνια για τη μόρφωση των κοριτσιών στην πατρίδα της το Πακιστάν. Ο αγώνας της αναγνωρίστηκε παγκοσμίως και της χάρισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2014.

Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν, μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν. Οι Γονείς της είναι οι Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι. Η Μαλάλα έχει και δύο μικρότερους αδελφούς. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880).

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 14χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

Πέρσι αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα φοιτητικά της χρόνια σχολίασε ήταν η αφορμή να έρθει επιτέλους σε επαφή με ανθρώπους της ηλικίας της αλλά και να αφιερώσει ουσιαστικά για πρώτη φορά χρόνο για τον εαυτό της, απολαμβάνοντας μικρές χαρές, όπως το να μπορεί να τρώει σε McDonalds ή να παίζει πόκερ με τους φίλους της ή να παίζει Among us Μόνη της στο δωμάτιό της.

Το 2019 είχε φιλοξενηθεί στο Teen Vogue όπου είχε μιλήσει για το youth activism – τον ακτιβισμών των νέων προβλέποντας ότι η επόμενη φάση θα ήταν αυτή της αλλαγής και της πραγματοποίησης του οράματος της νέας γενιάς. Επίσης είχε μιλήσει στη συνέντευξη εκείνη για την ισλαμοφοβία, την παιδία, τη βία και την πολιτική.

Δύο χρόνια μετά, στην πρόσφατη συνέντευξή της μιλάει για τις σπουδές της, την εμπειρία της στο Λονδίνο, το πού σκοπεύει να μείνει στο μέλλον και αν θα μείνει μόνη της ή με τους γονείς της.

Έχει γίνει ηρωίδα σε πολλά παιδικά κι εφηβικά βιβλία, ενώ η ίδια έγραψε την αυτοβιογραφία της «I am Malala» το 2013, αναρρώνοντας από τη νοσηλεία της εξαιτίας του πυροβολισμού που δέχθηκε στο κεφάλι. Γνωρίζοντας τη δύναμη της αφήγησης και των ΜΜΕ είχε αρχίσει ήδη σε ηλικία 11 ετών να γράφει για το BBC με το ψευδώνυμο Gul Makai. Στο λογαριασμό της στο Twitter ξεκίνησε με 4.000 followers για να φτάσει αυτή τη στιγμή να έχει ξεπεράσει το 1.8 εκ. Μια δύναμη που της έδωσε τον Μάρτιο τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο με την Apple TV για νέα εταιρεία παραγωγής.

Το 2013 η Μαλάλα είχε γίνει εξώφυλλο στο επετειακό «100» Time, με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου – ενώ το 2012 πάλι ως εξώφυλλο στο Time είχε θεωρηθεί πρόσωπο της χρονιάς. Ενώ η πρώτη φορά που μπήκε στο Time ήταν το 2009.

Με αφορμή τα γενέθλιά της θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε εξέλιξη όταν οι μισοί από εμάς μένουν πολύ πίσω».

 

«Καλούμε τις αδερφές μας σε όλο τον κόσμο να είναι γενναίες, να ενστερνιστούν την εσωτερική τους δύναμη και να αντιληφθούν το πλήρες δυναμικό τους».

 

«Ας φτιάξουμε το μέλλον μας σήμερα, ας κάνουμε τώρα πραγματικότητα τα αυριανά μας όνειρα».

 

«Αν οι άνθρωποι έμεναν σιωπηλοί δεν θα συνέβαινε αλλαγή».

 

«Όταν όλος ο κόσμος μένει σιωπηλός, ακόμα και μία φωνή γίνεται ισχυρή».

 

«Είμαι ισχυρότερη από τον φόβο.»

 

«Δεν θέλω να γίνω γνωστή ως το κορίτσι που πυροβολήθηκε από τους ταλιμπάν αλλά ως το κορίτσι που αγωνίστηκε για το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

 

«Αν θέλετε το τέλος του πολέμου, τότε μη στέλνετε όπλα, στείλετε βιβλία. Αντί για τανκς να στείλετε μολύβια, αντί για στρατιώτες να στείλετε δασκάλους».

 

«Συνειδητοποιούμε τη δύναμη της φωνής μας όταν σωπαίνουμε».

 

«Αν ένας άνδρας μπορεί να καταστρέψει τα πάντα, γιατί να μην μπορεί ένα κορίτσι να το αλλάξει αυτό;»

 

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ποιος είσαι. Να παίρνεις αποφάσεις. Να δείχνεις τι άνθρωπος είσαι».

 

«Οι εξτρεμιστές έδειξαν τι φοβούνται περισσότερο: ένα κορίτσι με βιβλίο»

 

«Η εκπαίδευση δεν είναι ζήτημα δυτικού ή ανατολικού κόσμου – είναι παναθρώπινο».

 

Δείτε Επίσης

«Δεν καλύπτων το πρόσωπό μου, επειδή θέλω να δείξω την ταυτότητά μου».

 

«Ακόμα κι αν είμαι κορίτσι, ακόμα κι αν οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν μπορώ να το κάνω, δεν θα χάσω την ελπίδα μου».

 

«Φοβόμαστε, αλλά ο φόβος μας δεν ήταν τόσο δυνατός όσο το κουράγιο μας».

 

«Δεν μιλάω για τον εαυτό μου, αλλά για όλους αυτούς που δεν έχουν φωνή».

 

«Ζωή δεν είναι μόνο το να αναπνέεις»

 

«Υπάρχουν δύο δυνάμεις στον κόσμο: το σπαθί και το μολύβι. Αλλά υπάρχει και μια τρίτη δύναμη – πιο ισχυρή: η γυναίκα».

 

«Σκέφτομαι ότι όλοι κάνουν ένα λάθος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Το σημαντικό είναι αυτό που μαθαίνεις από αυτό».

 

«Η φωνή ενός κοριτσιού είναι ισχυρή και μπορεί να αλλάξει στην κοινότητα».

 

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

 

Photography @Nick_Knight

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top