Now Reading
Τι σημαίνει αν το έμβρυο σάς έχει «τρελάνει» στις κλωτσιές;

Τι σημαίνει αν το έμβρυο σάς έχει «τρελάνει» στις κλωτσιές;

Όχι πάντως ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής…

Οι πρώτες φορές που νιώθετε το μωρό σας να κλωτσάει στην κοιλιά σας είναι πολύ συγκινητικές (πράγμα που συμβαίνει γύρω στις 18 με 25 εβδομάδες). Με το πέρασμα των εβδομάδων όμως και καθώς οι κλωτσιές του δυναμώνουν, η συγκίνηση δίνει τη θέση της σε πολλά ακόμα συναισθήματα, ανάμεσα σε αυτά και στον προβληματισμό, ο οποίος μπορεί να γεννηθεί από το ερώτημα: «Μα γιατί το δικό μου μωρό κλωτσάει τόσο πολύ; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα;».

Αν έχετε την εντύπωση ότι το έμβρυο είναι λίγο… υπερκινητικό, στην πραγματικότητα αυτό είναι καλό, όπως διαβεβαιώνει η γυναικολόγος Silvana Ribaudo, συνεργάτιδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Τα δραστήρια μωρά είναι υγιή», εξηγεί. Ακόμα και οι έντονες κλωτσιές εκλαμβάνονται ως ένα καθησυχαστικό σημάδι.

Το πρόβλημα είναι όταν ένα μωρό δεν κλωτσάει, προσθέτει η ίδια. Γι’ αυτό ο γυναικολόγος σας, στο πλαίσιο του τυπικού τσεκάπ, μπορεί να σας ρωτήσει αν νιώθετε το έμβρυο και, τους τελευταίους μήνες πριν από τη γέννα, ίσως σας ζητήσει να μετρήσετε τις κλωτσιές που αισθάνεστε σε μια δεδομένη χρονική περίοδο (αν και δεν υπάρχει ιατρική ομοφωνία για το πόσες ακριβώς κλωτσιές θεωρούνται οι ιδανικές).

«Το σημαντικότερο είναι να ξέρετε το ρυθμό του δικού σας μωρού», διευκρινίζει η dr Ribaudo. Δεν χρειάζεται να κάθεστε να μετράτε κάθε κλωτσιά του, αλλά είναι σημαντικό να είστε σε θέση να το καταλάβετε αν ξαφνικά αυτές λιγοστέψουν.

Κάποιοι παράγοντες, επιπλέον, επηρεάζουν την κινητικότητα του εμβρύου. «Μερικά μωρά είναι πιο δραστήρια όταν η μαμά πεινάει και τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν στο αίμα της», λέει η dr Ribaudo, ενώ άλλες μαμάδες αισθάνονται περισσότερες κλωτσιές το βράδυ μετά το δείπνο. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι το έμβρυο δραστηριοποιείται μετά τη δική τους σωματική άσκηση, όταν εκείνες δεν έχουν πιει αρκετό νερό, ή αφού έχουν καταναλώσει έστω και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης.

Και δεν είναι λίγες όσες υποστηρίζουν ότι το μωρό τους το πιάνει… υπερκινητικότητα την ώρα που πέφτουν για ύπνο ή στη μέση της νύχτας. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει φυσικά και η πιθανότητα απλά να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις κλωτσιές όταν είναι ξαπλωμένες και χαλαρές.

Μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει την κινητικότητα του εμβρύου είναι η θέση του πλακούντα, προσθέτει η παραπάνω γυναικολόγος. Αν η θέση είναι οπίσθια, δηλαδή ανάμεσα στο έμβρυο και το στομάχι σας, ίσως αισθάνεστε λιγότερο έντονα τις κλωτσιές.

Κάποιες μαμάδες, τέλος, αισθάνονται πιο έντονα τις κινήσεις του μωρού τους στη δεύτερη εγκυμοσύνη (και σε όλες τις επόμενες), ίσως επειδή έχουν εξασκηθεί καλύτερα στο να τις καταλαβαίνουν.

Δείτε Επίσης

Απολαύστε λοιπόν τις κλωτσιές που κάνουν τα μικροσκοπικά του ποδαράκια χωρίς να ανησυχείτε.

Αν, τώρα, παρατηρήσετε οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συχνότητά τους (και κυρίως αν οι κλωτσιές σταματήσουν τελείως), η dr Ribaudo συμβουλεύει να δοκιμάσετε να πιείτε λίγο νερό και αμέσως μετά να ξαπλώσετε στην αριστερή πλευρά σας για 30 λεπτά. Αν και τότε δεν αισθανθείτε κάτι, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας να κλείσετε ραντεβού για έναν έλεγχο.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top