Now Reading
Είναι αλήθεια ότι το στρες προκαλεί υπογονιμότητα;

Είναι αλήθεια ότι το στρες προκαλεί υπογονιμότητα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας (15/6), διαβάστε τι απαντά ένας ειδικός σε αυτό το τόσο κοινό ερώτημα των ζευγαριών και ανακαλύψτε ένα ακόμα κίνητρο να… κλείσετε εισιτήρια για διακοπές.

Αν προσπαθείτε να συλλάβετε εδώ και μήνες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ίσως έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε, μεταξύ άλλων, μήπως ένας από τους «σαμποτέρ» της γονιμότητάς σας είναι το στρες. Τι πιστεύουν πάνω σε αυτό οι ειδικοί;

Η παρακάτω άποψη προέρχεται από τον Ιάκωβο Σούση, μαιευτήρα-γυναικολόγο, MsC, FRCOG, συγγραφέα του βιβλίου «Γίνε γονιός. Υπογονιμότητα: Αίτια-Διάγνωση-Θεραπείες-Ποσοστά Επιτυχίας» (εκδ. Brainfood).

«Εάν το στρες είναι τόσο πολύ σοβαρό, μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της γυναίκας. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είχαν περίοδο. Η προκαλούμενη ανωορρηξία μπορεί να έχει σχέση με την υπογονιμότητα», σχολιάζει ο γιατρός και προσθέτει:

«Μια άλλη επίδραση του σοβαρού στρες είναι και η ελάττωση της σεξουαλικής επιθυμίας και επαφής. Με αυτό τον τρόπο ελαττώνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Πάντως, συνηθέστερο είναι το στρες να είναι μια ενοχλητική συνέπεια της υπογονιμότητας».

Μήπως λοιπόν ήρθε η στιγμή να πάτε διακοπές, όχι μόνο για να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες σας αλλά και για να αυξήσετε τις πιθανότητες να (ξανα)γίνετε γονείς; Τι απαντά ο ειδικός;

Δείτε Επίσης

«Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα περισσότερα ζευγάρια πιστεύουν ότι το στρες που τους έχει καταβάλει συμβάλλει στο να μη μένει η γυναίκα έγκυος. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

»Όσοι ασχολούμαστε με την υπογονιμότητα έχουμε δει ζευγάρια να συλλαμβάνουν όταν αποφασίζουν να πάνε διακοπές ή ακόμα όταν τα παρατούν και στρέφονται στην υιοθεσία. Επομένως, σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που τα προβλήματα και οι θεραπείες δημιουργούν τόσο πολύ στρες και επηρεάζουν τη φυσιολογική ζωή του ζευγαριού, καλό θα είναι να πηγαίνει κανείς διακοπές και να τα βγάζει για λίγο από το μυαλό του. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις επίσης ενδείκνυται απόλυτα η ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού από ειδικούς ψυχολόγους».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top