Now Reading
Πόσο καιρό πρέπει να προσπαθήσετε να συλλάβετε, προτού ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Πόσο καιρό πρέπει να προσπαθήσετε να συλλάβετε, προτού ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Παρόλο που έχετε τακτική σεξουαλική επαφή με το σύντροφό σας, ο πελαργός δεν έχει έρθει ακόμα; Διαβάστε τι συμβουλεύει, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ειδικός.

Εδώ και μήνες προσπαθείτε να συλλάβετε με το σύντροφό σας, αλλά δεν έχετε πάρει ακόμα στα χέρια σας το πολυπόθητο θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε προτού απευθυνθείτε σε ειδικό; Σε αυτό το ερώτημα, που βασανίζει πολλά ζευγάρια σήμερα, απαντά ο Ιάκωβος Σούσης, καταξιωμένος μαιευτήρας-γυναικολόγος, MsC, FRCOG, στον καινούριο, πρακτικό οδηγό του «Γίνε γονιός. Υπογονιμότητα: Αίτια-Διάγνωση-Θεραπείες-Ποσοστά Επιτυχίας» (εκδ. Brainfood).

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε ότι η υπογονιμότητα δεν είναι κάποια ασθένεια. Είναι μια ένδειξη, ένα σύμπτωμα ότι πιθανόν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον ένα ή και στους δύο συντρόφους. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί το αίτιο της υπογονιμότητας, πριν χορηγηθεί οποιαδήποτε θεραπεία, για να αποφύγουμε άσκοπες καθυστερήσεις στην επίλυση του προβλήματος», σχολιάζει ο ειδικός και προσθέτει:

«Όταν η γυναίκα έχει φυσιολογικό κύκλο και υπάρχει συχνή σεξουαλική επαφή, τουλάχιστον οι μισές γυναίκες θα μείνουν έγκυες στους 6 μήνες και περίπου 80% μέσα σε ένα χρόνο. Επομένως, εάν έχετε σεξουαλική επαφή τακτικά για 12 μήνες χωρίς να συμβεί κύηση, τότε θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια».

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να καταφύγουμε νωρίτερα στον ειδικό;

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών που πρέπει να ζητήσουν βοήθεια νωρίτερα:

-Ζευγάρια που έχουν λόγο να υποψιάζονται την ύπαρξη προβλήματος. Αν υπάρχουν συμπτώματα σαν αυτά του πίνακα (βλ. παρακάτω), θα ήταν ανόητο να μη δουν γιατρό άμεσα.

Δείτε Επίσης

-Γυναίκες που είναι πάνω από 35 ετών. Η γονιμότητα ελαττώνεται με την ηλικία, επομένως είναι καλή ιδέα να ζητήσουν βοήθεια νωρίτερα. Εάν υπάρχει λόγος να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία, έχουν μείνει λιγότερα χρόνια για να μπορέσει η θεραπεία να δώσει αποτελέσματα», καταλήγει ο ειδικός.

Γυναίκα
Ιστορικό/συμπτώματα Αίτιο/αποτέλεσμα
Αμηνόρροια Πιθανή ανωορρηξία
Ολιγομηνόρροια Όχι τακτική ωορρηξία
Δυσμηνόρροια/δυσπαρεύνια Φλεγμονή/ενδομητρίωση
Πρόσφατη μητρορραγία Πρόβλημα στη μήτρα
Επέμβαση κύστης ωοθήκης Συμφύσεις/βουλωμένες σάλπιγγες
Σκωληκοειδεκτομή/περιτονίτιδα Συμφύσεις/βουλωμένες σάλπιγγες
Φλεγμονή με ενδομήτριο σπιράλ Ενδομήτριες συμφύσεις
Φλεγμονή μετά τον τοκετό Συμφύσεις/βουλωμένες σάλπιγγες

 

Άντρας
Ιστορικό/συμπτώματα Αίτιο/αποτέλεσμα
Παρωτίτιδα σε μεγάλη ηλικία Φτωχό σπέρμα
Τραυματισμός όρχεων Φτωχό σπέρμα

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top